fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zaustavimo zajedno ubojicu koji je odgovoran za čak 20,5 milijuna smrti u cijelom svijetu

Pridružite se borbi protiv vodećeg ubojice u svijetu – kardiovaskularnih bolesti

Pozivamo vas da se pridružite obilježavanju Svjetskog dana srca 28. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje ćete moći saznati svoj kardiovaskularni rizik i sudjelovati u javnozdravstvenoj akciji.

Zaklada Hrvatska kuća srca, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te brojnim partnerima, organizira ovu akciju s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Besplatni zdravstveni pregledi za građane

Od 9:00 do 13:00 sati, građani će imati priliku besplatno izmjeriti glukozu i kolesterol u krvi, indeks tjelesne mase te krvni tlak. Na temelju tih rezultata, uz procjenu životnih navika kao što su prehrana, fizička aktivnost i pušenje, liječnici će odrediti kardiovaskularni rizik svakog pojedinca. Oni s povećanim rizikom dobit će preporuke za daljnje kardiološke preglede u Klinici za srce i krvne žile KBC Zagreb.

Rano otkrivanje spašava živote

Akcija naglašava važnost ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti kao ključnog koraka u Nacionalnom planu za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, naglasio je da je cilj ove akcije prikazati kako sustavna prevencija može značajno smanjiti broj oboljelih i preminulih od kardiovaskularnih bolesti.

Važnost prevencije od najranije dobi

Ovogodišnja kampanja Svjetske kardiološke federacije posebno je usmjerena na obitelj i važnost zdravih navika koje treba razvijati od malih nogu – s naglaskom na pravilnu prehranu i redovitu fizičku aktivnost.

Kardiovaskularne bolesti – globalni problem

Kardiovaskularne bolesti trenutno su vodeći uzrok smrti u svijetu, odgovorne za 20,5 milijuna smrti godišnje. Ako se negativni trendovi ne zaustave, broj preminulih mogao bi narasti na 23 milijuna godišnje do 2030. godine.

Ivana Portolan Pajić iz Zaklade Hrvatska kuća srca istaknula je kako je ključno poduzeti korake u prevenciji, educirati građane i poticati promjene životnih navika kako bi se zaustavio ovaj smrtonosni trend.

Pridružite se ovoj akciji 28. rujna i pomozite u borbi za zdravlje srca – zajedno možemo smanjiti broj oboljelih i preminulih!